Hungarian Society of Urology
  
  

Beszámoló az urológiai fekvőbeteg-ellátásról a 2022-es adatok alapján

DOI: 10.22591/magyurol.2024.2.molnarp.94

Authors:
Molnár Péter József dr.1, Böszörményig-Nagy Géza dr.2
1Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika, Budapest (igazgató: Nyirády Péter dr.)
2Bajcsy-Zsilinszky Kórház, Urológiai Osztály, Budapest (főorvos: Böszörményi-Nagy Géza dr.)

LAPSZÁM: MAGYAR UROLÓGIA | 2024 | 36. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM

Bevezetés

Ahhoz, hogy időben megfelelő helyen tudjuk kezelni a 2022-es év teljesítéseit, a megelőző évekkel együtt kell áttekinteni. A magyar urológia, ha szabad így fogalmazni, 2018–2019 környékén „ért a csúcsra” a műtéti teljesítéseket tekintve, majd a 2020–2021-es évek fekvőbeteg-ellátását beárnyékolta a COVID-19-járvány és az következményes átrendeződés az egészségügyben, az ellátásbeli korlátozások miatt csökkent a betegellátás és a műtétek száma is. 2020-ban lépett továbbá érvénybe az egészségügyi szolgálati jogviszony, amely szintén hatással volt az elmúlt időszakra.
2022 volt a korlátozások feloldásának éve, az „újraindulás”, a „visszapattanás” időszaka, látni fogjuk, hogy a 2020–2021-es jelentős műtéti teljesítésbeli visszaesést követően a 2022-es évből származó adatok egyértelmű, jelentős javulást mutatnak, ugyanakkor a COVID-előtti, 2018–2019-es időszak teljesítését így sem sikerült elérni. Továbbá, a korlátozások idején elérhető csökkent ellátási kapacitás, illetve feltorlódott műtéti várólisták miatt a betegek részéről megnövekedett igény mutatkozott az ellátásra.

Adatok

2022-ben előbb az Országos Onkológiai Intézetben, majd a Dél-pesti Centrumkórházban, majd a Semmelweis Egyetemen is elindult a robotsebészeti-program és -ellátás – ugyanakkor ezen műtéti típusok az adatbekérő formanyomtatvány hiányossága miatt még külön entitásként nem jelennek meg, a laparoszkópos műtétekkel együtt kerülnek feltüntetésre.
A működő fekvőbeteg urológiai osztályok száma is változott 2022-ben:
Megszűnt a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház (Kecskemét) Urológiai Osztálya.
Megszűnt a Komárom-Esztergom Vármegyei Szt. Borbála Kórház (Tatabánya) Urológiai Osztálya.
A Kenézy Gyula Kórház (Debrecen) Urológiai Osztálya beolvadt a Debreceni Egyetem Urológiai Klinikájába, így három fekvőbeteg-osztállyal csökkent a működő urológiai osztályok száma.
2022-ben az urológus szakorvosok száma, valamint a képzésben lévő urológus rezidensek száma érdemben nem változott.
Az alábbi táblázatokon és ábrákon a 2022-es év adataival kiegészítve mutatjuk be a 2012–2022 időszak főbb fekvőbeteg-mutatóit és a műtéti teljesítés számadatait (1. táblázat).


A 2020–2021-es időszakban a kősebészeti teljesítés igen jelentős mértékben lecsökkent, és itt láttuk legkevésbé a teljesítés megindulását szemben például a daganatos műtétek emelkedő tendenciájával. A perkután kőműtétek – ureteroszkópos (URS) műtétek aránya érdemben nem változott, az ESWL-kezelések száma érdemben nem változott, a 2018–2019-es időszakot messze nem érte el (1. ábra).


A laparoszkópos műtétek száma is lecsökkent 2020–2021-ben, ugyanakkor a 2022-es évben jelentős javulás mutatkozott (2. ábra).

A főbb laparoszkópos műtéti számokat részletesen a 2. táblázatban foglaltuk össze.


A vesedaganatok műtéti ellátása a 2020–2021-es évhez képest emelkedést mutatott (3.1 ábra).


A szervmegtartó vesereszekciók esetében a laparoszkópos veseműtétek aránya nőtt, a nyílt műtétek száma nem változott, az összesített műtéti szám emelkedett (3.2 ábra).

Nephrectomia tekintetében az összesített műtéti szám stagnált, vélhetően a szervmegtartó sebészeti megközelítés egyre gyakoribb preferenciája miatt (3.3 ábra).


A 2020–2021-es időszakban a húgyhólyag-daganat endoszkópos reszekciója volt az egyik legjobban érintett műtéti típus, amely a 2022-es évben sem tudott megfelelően helyreállni a műtéti teljesítés, vélhetően ezen időszakban a járóbeteg-ellátás, elektív kivizsgálások korlátozásai miatt a húgyhólyag-daganatos esetek egyszerűen nem kerültek felismerésre, ellátásra, sokszor csak előrehaladott állapotban kerültek orvosi vizsgálatra (4. ábra).


A radikális cystectomiák számában érdemi változás nem volt, ugyanakkor figyelemre méltó, hogy egyre inkább teret nyer a laparoszkópia (5.1 ábra).

 

A radikális cystectomiát követő vizeletdeviációk típusait, illetve az arányokat az 5.2 ábrán mutatjuk be.

A prosztatarák szűrése, felismerése szintén a 2020–2021-es évben jelentősen csökkent, így a műtétre kerülő betegek száma is. 2022-ben egyértelmű javulás látható (6. ábra).

A benignus prosztatahiperplázia (BPH) miatt végzett endoszkópos reszekció (TURP) és az alternatív kezelési módok számadatait a 7. ábra mutatja be.

Megbeszélés

Az adatgyűjtés limitációját képezi, hogy az adatok egy sablon formanyomtatvány kitöltésével, „önbevalláson” alapulnak, így a bemutatott adatok minőségét a szolgáltatott adatok minősége határozza meg.
A magánellátás egyre inkább teret nyer és műtéti ellátás is egyre nagyobb számban történik, ugyanakkor ezen tevékenységről adatszolgálatás részünkre nem történik, a magánellátás keretében végzett műtéti típusokról, számadatokról információnk nincsen.
Az elmúlt időszakban számos új műtéti technika jelent meg a minimál invazív sebészet (robotasszisztált műtétek), andrológia, funkcionális urológia, kősebészet terén, amelyek az elmúlt években változatlan formában kiküldött adatbekérő formanyomtatványból hiányoztak, ezen új műtéti típusokkal kiegészítve, valamint az elavult, évek óta egy osztályon sem végzett műtéti típusokat kigyomlálva, egy frissített formanyomtatvány segítségével fog folytatódni az adatbekérés a 2023-as év adataival.

Következtetések

A 2020–2021-es évek ellátásbeli korlátozásai egyértelműen meglátszanak ezen időszak műtéti teljesítésein, és a 2022-es évben, a fellendülés évében csupán részben sikerült a 2018–2019-es, a magyar urológia „csúcsát” jelentő időszak szintjére visszatérni. Ezen statisztikai adatok segítenek tükröt állítani a magyar urológiának, akár országos, akár regionális, akár saját helyzetet tekintve.

 

Adatok és műtétek 2022 (táblázatok)