Hungarian Society of Urology
  
  

Beszámoló az urológiai fekvőbeteg-ellátásról a 2016-os adatok alapján

DOI: 10.22591/magyurol.2018.1.boszormenyig.21

Authors:
Böszörményi-Nagy Géza dr.
Bajcsy-Zsilinszky Kórház, Urológiai Osztály, Budapest (osztályvezető: Böszörményi-Nagy Géza dr.)

LAPSZÁM: MAGYAR UROLÓGIA | 2018 | 30. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM

A Kollégium, a Társaság és a Magyar Urológia folyóirat összefogásával végzett adatgyűjtést 2012-ben kezdtük újra, úgy hogy a mostani, 2016-os adatösszesítéssel már 5 év folyamatos adatszolgáltatásának eredményeit értékelhetjük. Maga az adatgyűjtés a korábban kidolgozott, egységes, elektronikus formában történik, így az értékelés gyorsabbá, könnyebbé vált. Az osztályok együttműködésének, az adatszolgáltató kollégák munkájának köszönhetően áll rendelkezésünkre tevékenységünk fontosabb mutatóinak és a műtéti statisztikánknak ezen fél évtizedes gyűjteménye. Köszönet érte valamennyi együttműködőnek, bár a határidők betartása, mint korábban is, most is nehézségekbe ütközött. A Magyar Urológia folyóirat éves első számában hagyományosan beszámolunk az éves műtéti statisztikai adatok összesítéséről.
2016-ban a 38 hazánkban működő urológiai osztály adatait értékeltük, összesíthettük.

Az ellátott betegek száma, a műtétek száma kevesebb, mint 2015-ben volt (1. táblázat).

Ez évben az – eddigi évek folyamán egyébként folyamatosan növekvő – antibiotikum-költség megoszlását értékelve igen nagy szórást találunk az egy betegre jutó költség vonatkozásában az egyes osztályok között (1. ábra).

A felső húgyúti kövesség miatt végzett beavatkozások száma is kevesebb a múlt évinél, amelynek hátterében az ESWL-ek számának csökkenése áll (2. ábra). A percutan kőeltávolítások aránya csökkenő, az ureteroszkópiáké viszont – évről évre – növekvő tendenciát mutat az évek során.

Növekedett a nephrectomiák és a vesereszekciók száma, valamint a vesemegtartó műtétek nephrectomiához viszonyított aránya is (3. ábra). Folytatódik tehát a tendencia, egyre több vesét tudunk megtartani.

A laparoszkópos vesereszekciók és cystectomiák kivételével kissé megtorpant viszont a laparoszkópos műtétek száma is. Bár 2016-ban összességében nem növekedett a radikális prostatectomiák száma, a laparoszkópos prostatectomia aránya változatlanul emelkedik és az összműtéti szám a lélektani 1000-es határ feletti.
Növekedést mutat a cystectomiák száma, 327 radikális cystectomia történt (4. ábra).

A vizeletelvezetések közül továbbra is szívesebben választottuk a Bricker-műtétet, mint az orthotop hólyagpótlást (5. ábra).

A statisztikai adatok értéke óriási. Lehetőséget nyújtanak saját tevékenységünk értékelésére, megerősíthetik, vagy megkérdőjelezhetik mindennapos gyakorlatunkat. A Magyar Urológia ez évi első számában közöljük részletesen a statisztikát. Ha a példaként felhozott antibiotikum-felhasználásunkat, vagy akár egyes műtéteink számát vizsgáljuk, az adatok segítségével tükröt tarthatunk magunk elé. Hazai és nemzetközi adatok összevetése válik lehetővé, előadásainkban végre hazai adatokra is hivatkozhatunk, nem csak külföldi epidemiológiai grafikonokra.

Remélhetőleg a munka folytatódik, és további adalékul szolgál urológiai tevékenységünk minél korszerűbb és hatékonyabb végzéséhez.





















Leave a Reply